airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax
Log ind

Fejring af frivillige ildsjæle i Tasiilaq

Der er mange frivillige ildsjæle i Tasiilaq, og de blev velfortjent fejret i forsamlingshuset. Fejringen foregik sammen med kommunen, som i særlig grad understøtter det frivillige arbejde i byen.
8. juni 2023
Fejring af frivillige ildsjælde i Tasiilaq
Initiativ 4 arbejder for at styrke rammerne for frivilligt socialt arbejde på national plan. I den forbindelse har de netop været i Tasiilaq for at samle inspiration fra byens frivillige indsatser.

I Tasiilaq er der mange beboere, som hjælper til i samfundet – på frivillig basis. Det kan f.eks. være ved at træne børn i idrætsforeninger, male gamle kors på kirkegården, arrangere forældregrupper, lave fællesskabende arrangementer for byens borgere, hjælpe til i ungdomshuset, forsamlingshuset eller hallen, være med i lokaludvalget, facilitere ung-til-ung seksualundervisning eller drive en teatergruppe.

Uanset hvordan man hjælper til, gør hver enkelte frivillig en forskel i byen. Derfor fortjente de frivillige også at blive fejret med både fællesmiddag, underholdning og dialog om det frivillige arbejde. Aftenen bød på god stemning, en følelse af fællesskab samt masser af høj latter og god musik.

De kommunale medarbejdere indenfor sundhed, fritid og kultur, sætter stor pris på de frivilliges indsatser. Kommunen havde derfor stået for at planlægge og invitere til arrangementet. To unge frivillige hjalp med at stille borde og stole op inden arrangementet. De kommunale medarbejdere er i god dialog med byens frivillige, eftersom kommunen altid står til rådighed med praktisk og administrativ hjælp til de frivillige. Netop denne type hjælp bliver ofte efterspurgt i resten af landet af frivillige. Det er for at de frivillige ikke drænes og falder fra pga. de administrative opgaver, som organiseret frivillighed kræver.
Ifølge de frivillige selv, er kommunen meget samarbejdsvillig og opmuntrer de frivillige til at fortsætte deres indsatser. Under dialogen om frivillighed, fortalte de frivillige at kommunens støtte er en væsentlig faktor for, at der er så mange frivillige initiativer i byen;

- Det er en stor hjælp, at man kan spørge kommunen til råds, hvis man har brug for hjælp til noget, udtaler en frivillig.

Ligeledes betyder det meget for byens frivillige indsatser, at kommunen stiller lokaler gratis til rådighed, fordi det giver foreningerne gode præmisser for at tilbyde aktiviteter til byens borgere;

- En af grundene til at det går godt for flere aktiviteter er, at kommunen har udlejet lokaler gratis, udtaler en frivillig.

Desuden er lokaludvalget en rigtig god støtte for de frivillige foreninger, og på den måde er samfundet det bærende element i mange af byens gode indsatser.

Generelt gælder det i Tasiilaq, at samfundet forstår at samarbejde på tværs. Det offentlige, erhvervslivet og civilsamfundet samarbejder om at finde gode sociale løsninger, som gavner alle byens borgere. Det er der mange eksempler på.

- Kommunen skal gå foran og vise vejen for, at vi kun lykkes i fællesskab – ved at samarbejde på tværs. Vi skal vise, at vi har brug for hinanden, og at alle er vigtige. På den måde spiller vi hinanden gode, fortæller Områdechef Hjørdis Viberg.

Netop denne forståelse af, at vi kommer længst når alle løfter i flok, er et af hovedbudskaberne for initiativ 4. Hvis frivillige skal kunne udfylde de lokale behov for sociale indsatser, skal alle bidrage for at understøtte dette. På et seminar, som initiativ 4 afholdt sidste år, var budskabet fra deltagerne også, at frivilligheden kun kan blomstre, hvis der samarbejdes på tværs af det offentlige, erhvervslivet og civilsamfundet.

Her er Tasiilaq et godt eksempel på, hvordan der samarbejdes på tværs, og hvordan de frivilliges handlemuligheder forbedres med praktisk støtte fra kommunen og andre aktører.

Til fejringen fik de frivillige et velfortjent skulderklap og et styrket fællesskab omkring frivilligheden. Initiativ 4 fik en masse værdifuld viden med sig – om gode præmisser for udvikling af lokale initiativer på frivillig basis.