Qamani – strategien beskriver fire nye indsatsområder som skal være med til at forebygge selvmord i landet.
De unges budskaber fra MIO-s rapport Qamani – Unges Anbefalinger til Forebyggelse af Selvmord i Grønland indarbejdet i Qamani – strategien, hvorfor der er sat særligt fokus på deres perspektiv.
- Kære unge, jeg vil gerne udtrykke en særlig tak til jer, fordi I med jeres mod og styrke har bidraget til Qamani-strategiens tilblivelse, med jeres anbefalinger til selvmordsforebyggelse. Jeres anbefalinger er et værdifuldt budskab, som gør jer til forbilleder for alle borgere i landet, udtaler Naalakkersuisoq for Børn, Unge og Familier, Aqqaluaq B. Egede.
I gennemsnit er der 45 selvmord årligt i hele landet. Alene i 2022 udførte rådgivningslinjen Tusaannga 414 samtaler om selvmord.
Den nye Qamani-selvmordsforebyggelsesstrategi skal være med til at sikre, at ethvert barn, ung og voksen, med selvmordstanker eller som er ramt af tab ved selvmord, får den hjælp, de har behov for.
- Alle børn, unge og familier skal have de bedste muligheder for at leve et langt og godt liv, udtaler Naalakkersuisoq for Børn, Unge og Familier.
Strategien skal bidrage til at styrke rammerne og give redskaber for, at alle berørte instanser, for eksempel Selvstyret, kommunerne, politiet og borgere kan være med til at skabe en forandring og være med til at forebygge selvmord.
- Vi skal samarbejde som ét folk for at hjælpe dem, der er ramt af selvmordstanker og tabet efter selvmord. For det er, når vi står sammen, at vi står stærkest. Vi har allerede mistet alt for mange liv, udtaler Naalakkersuisoq for Børn, Unge og Familier, Aqqaluaq B. Egede.
MIO og Naalakkersuisut i samarbejde
Qamani – strategien tager derfor udgangspunkt i borgernes behov i lokalsamfundet, med fokus på lokale værdier og styrker.
Konkret fordeles indsatsområderne i fire forskellige indsatsområder:
- Henvendelsesmuligheder
- Borgerinddragelse
- Tryghed og trivsel i skoler og ungdomsuddannelser
- Aftabuisering
Læs mere om QAMANI –strategi for forebyggelse af selvmord 2023-2028 her. Føler du dig alene og har brug for nogen at tale med? Kontakt Tusaannga ved at ringe på 80 11 80 eller ved at sende sms på 18 99. For nærmere information kontakt ministersekretær Rosa Thorsen på e-mail: rose@nanoq.gl eller tlf: +299 34 50 00.