airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax
Log ind

Selvmordstanker får børn og unge til at søge hjælp

På Verdens selvmordsforebyggelsesdag, viser årsrapporten for telefonrådgivningen Tusaannga, at selvmordstanker er en af de primære årsager til, at børn og unge søger hjælp.
10. september 2021
Når et barn, ung eller voksen person har selvmordstanker, oplever de ofte en følelse af ensomhed og håbløshed. De risikerer at isolere sig fra venner, familie og samfundet - langt væk fra de personer, der kan hjælpe dem. Alligevel er netop ’selvmord’ og ’ensomhed’, nogle af de hyppigste årsager til, at både børn og voksne ringer til en Tusaannga-rådgiver for at få støtte i en svær situation.

Særligt viser det sig, at børn og unge kontakter Tusaannga, når hovedet er fyldt med mørke tanker om selvmord. Sidste år ringede 13 børn og unge til en af Tusaanngas rådgivere på grund af selvmordstanker. Dermed er selvmord blandt de tre mest hyppige årsager til, at børn og unge ringer for at få hjælp til at håndtere svære tanker og problemer i deres liv.

Årsstatistikken fra Tusaannga viser også, at børn og unge kontakter Tusaannga i mindre grad, når andre personer er direkte årsag til deres problemer. Oplevelser med vold og seksuelle krænkelser gør ikke, at børn og unge ringer efter hjælp i samme grad, som de gør, hvis de oplever ensomhed eller selvmordstanker.

Det er stadig primært voksne, der bruger telefonrådgivningen. Naalakkersuisut har derfor ved forslag til finansloven for 2022 søgt om merbevilling til at gøre Tusaannga tilgængelig digitalt og skabe netop den tryghed og hjælp, som børn og unge har brug for. Derudover skal det være nemt finde hjælp præcist, når børn, unge og voksne har brug for det. Markedsføring af Tusaannga og udvidede åbningstider skal merbevillingen også dække.

Tusaannga findes allerede på Facebook, hvor du kan læse mere om rådgivningen. Har du brug for at tale med nogen om svære tanker, skal du ringe til 80 11 80 eller skrive en SMS til 1899.

For nærmere information kontakt ministersekretær Naja Lynge Petersen på e-mail: nlyp@nanoq.gl og mobil 27 02 43.