airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax
Log ind

Stor tilfredshed med kurser i selvmordsforebyggelse i Kujalleq

Kurser i selvmordsforebyggelse i Narsaq og Nanortalik er netop afsluttet. 54 kursister deltog og der blev uddannet 4 nye grønlandske instruktører.
15. december 2021

Sundhedsfaglig konsulent i Paarisa, Birthe Rasmussen: ”Jeg oplevede kurserne som en succes. Det er utrolig vigtigt, at få redskaber og viden, som er baseret på forskning, og som kan komme mange personer ude i samfundet til gode. Mange af vores kursister er i daglig kontakt med børn og unge, og er med til at gøre en forskel hver dag. Kurserne har også haft fokus på mental sundhed og trivsel, hvilket er en vigtig del af arbejdet med vores folkesundhedsprogram, Inuuneritta III.”

Undervejs blev Birthe Rasmussen også selv uddannet som instruktør i selvmordsforebyggelse.

Arnârak Patricia Bloch ved Center for Folkesundhed i Grønland har som erfaren instruktør i selvmordsforebyggelse været ansvarlig for udviklingen af kurset med inddragelse af grønlandsk forskning og viden. Hun har undervejs sikret muligheden for at fire nye grønlandske instruktører blev uddannet og nu er klar til selv at varetage kurser lokalt. 

”Vi arbejder for at fremme en dialogbaseret sundhedsforskning, der tager udgangspunkt i styrker og grundlæggende værdier i den grønlandske kultur, når sundhedsfremmende tiltag og interventioner skal udvikles. Jeg mærker tydeligt, at denne tilgang har en terapeutisk effekt blandt deltagerne, idet vi er mange der er berørte af selvmordstanker, selvmordsforsøg og selvmord i nære relationer. Det er derfor vigtigt for mig som grønlandsk akademiker at være med til at fremme metoder og kompetenceudvikling, hvor vores værdier og kultur bliver anerkendt. Det giver mig motivation og styrke.”

Der var derfor stor tilfredshed hos forebyggelseschef i Kommune Kujalleq Helga Nielsen, der også fremhævede betydningen af, at kurserne foregik på grønlandsk: ”Vi har behov for at sådanne kurser foregår på grønlandsk i byerne og bygderne, for at kursisterne kan udtrykke dig på deres modersmål. I Kommune Kujalleq har vi sat os et mål om, at borgerne skal have lyst til at leve livet og vi kan nu garantere at disse kurser bliver afholdt fremover.”

Kontakt

Kommune Kujalleq: Helga Nielsen, Tlf. 64 53 67

Paarisa: Tina Evaldsen, www.paarisa.gl, tlf. Tlf. 56 55 09

Center for Folkesundhed i Grønland: Arnârak Patricia Bloch, www.folkesundhed.gl, Tlf. +47 4548 2579