Hos Tusaannga oplever man, at det hovedsageligt er børn og unge med tunge problemer, der rækker ud efter hjælp og støtte. I et nyt samarbejde med den danske interesseorganisation Børns Vilkår vil Tusaannga sprede budskabet om, at de er en rådgivning for alle børn og unge i Grønland. Ingen spørgsmål, tanker eller problemer er for store eller små, når man kontakter Tusaannga.
”Tusaannga har længe haft et ønske om at kunne forbedre sin indsats overfor børn og unge. Samarbejdet med Børns Vilkår har medført, at det nu er en realitet. Første projekt af, hvad vi håber, bliver til flere, er et digitalt rådgivningssite, som øger graden af anonymitet, og gør hjælpen mere tilgængelig ved bl.a. at være til stede, hvor børn og unge er: online. Helt enkelt er et tilbud, som der ikke findes lignende af i Grønland”, siger Tina Evaldsen
Børns Vilkår har i næsten 40 år drevet BørneTelefonen i Danmark, hvor samtalerne med børn og unge handler om alt fra vold, misbrug og omsorgssvigt til ensomhed, forelskelser og venskab. De mange års erfaring bliver centralt i det nye samarbejde, hvor det fælles mål er at udvikle og udvide Tusaanngas eksisterende rådgivningstilbud til at nå flere børn og unge med alle slags spørgsmål og problematikker.
”Børns Vilkår er glade for at kunne bidrage med faglig ekspertise, der kan gøre det lettere for grønlandske børn og unge at finde viden og få hjælp, når livet er svært. Vi vil også gerne sige tak til de danske fonde, som støtter projektet”, siger Steffen Raun Fjordside, vicedirektør i Børns Vilkår.
Rådgivning på grønlandsk
Tusaannga er det eneste telefoniske rådgivningstilbud målrettet børn og unge i Grønland. Som en del af samarbejdet med Børns Vilkår vil Tusaannga udvide deres tilbud til også at være online. Både telefon og online-tjenesten bliver tilgængelig alle ugens dage, hele døgnet. Der vil også komme en `Lad os hjælpe hinanden’ brevkasse, hvor børn rådgiver andre børn.
Tusaannga vil være et trygt og tilgængeligt rådgivningstilbud, der dækker alle grønlandske børn og unges behov for at søge og finde den hjælp og støtte, de har brug for – om det er på grønlandsk eller dansk, og hvad enten de bor i en bygd i Grønland eller på efterskole i Danmark.
”Der findes ikke et tilbud, hvor børn og unge fra Grønland enkelt og nemt kan finde svar på deres spørgsmål eller få hjælp og støtte til det, der er svært. Vi vil derfor forbedre Tusaannga, så det bliver et tilbud, som passer til den grønlandske kultur, identitet og sprog, så alle børn og unge i Grønland føler sig mødt og velkommen”, siger Tina Evaldsen.
Udover udvidelsen af Tusaannga handler samarbejdet med Børns Vilkår om at mindske psykisk mistrivsel blandt børn og unge i Grønland gennem forskellige projekter, der udvikles over tid efter behov.