Hvis du har begrundet mistanke om, at der er vold i en familie, hvor der er børn under 18 år, har du som fagperson der er ansat i social-, skole- eller sundhedssektoren eller ansat i daginstitutioner skærpet pligt til at underrette de sociale myndigheder.
For barnet er det vigtigste, at volden stopper med det samme og ikke gentager sig. Det er vigtigt, at du i tilfælde hvor du har mistanke om, at børn og unge udsættes for vold griber ind hurtigst muligt.
Hvordan underretter jeg
Der er ingen krav til, hvordan underretningen skal ske. En underretning kan være skriftligt, telefonisk, personligt eller via e-mail, afhængigt af situationen. Kommunen
skal handle på en underretning, ligegyldigt hvordan du giver den. Som hovedregel bør underretninger dog være skriftlige, da de kan fungere som bevisførelse. Underretningen skal, så vidt det er muligt, bygge på faktiske, konkrete iagttagelser (hvad har du set, hørt, osv.).
I daginstitutioner, skoler og blandt dagplejere vil det være almindeligt, at underretningen bliver underskrevet af lederen og sendt til socialforvaltningen. Her er et forslag til, hvordan du kan forberede og sende en underretning.
• Hvad har du set og oplevet? Skriv det ned og begrund hvorfor du har mistanke om, at et barn udsættes for vold eller oplever vold i hjemmet
• Drøft det med din leder og få din leder til at sende underretningen til kommunen
• Underretningspligten gælder den enkelte medarbejder. Det vil sige at du behøver ikke være enig med din leder for at foretage en underretning
• Overvej, om forældrene skal inddrages. Husk: Hvis en mistanke om volden udøves af forældrene, må du ikke inddrage forældrene – det kan være skadeligt for barnet!
• Kommunen skal sende en kvittering for, at underretningen er modtaget senest en uge efter den er afsendt. Kvitteringen skal sendes til den der har afsendt underretningen
• Hvis du ikke oplever, at kommunen handler, kan du underrette det
Det Sociale Ankenævn
På denne side kan du læse, hvordan du kan underrette i din kommune: LINK TIL UNDERRETNING
Drøft tvivl med dine kollegaer
Det kan være meget vanskeligt at handle på en mistanke om vold, og du kan let komme i tvivl om, hvorvidt du skal handle. Det kan gøre en stor forskel at være forberedt, hvis mistanken melder sig. Har du drøftet emnet med kollegaerne og har i sammen forholdt jer til, hvordan i kan handle, er der større chancer for at handle og handle rigtigt.
Det er en fordel, hvis der er udarbejdet skriftlige retningslinjer, der beskriver, hvordan du skal handle på en mistanke om, at et barn udsættes for vold på. Det kan være med til at fjerne den tvivl du have som fagperson. Det er både professionelt og menneskeligt at have behov for at dele sin bekymring med andre og få afklaret: Hvem kontakter jeg, og hvad sker der, når jeg henvender mig?
Det er vigtigt, at du tror på dig selv og din egen faglighed. Du har set det, du har set. Brug din nærmeste leder til at drøfte dine tanker og iagttagelser. Den bedste måde at overvinde tvivlen på er gennem dialog.