Styrkede rammer for den frivillige indsats på børneområdet
Formålet er at styrke rammerne for frivillige sociale indsatser på børneområdet, så civilsamfundet i højere grad medinddrages i løsningen af socialpolitiske problemstillinger. Det gør vi ved at:
- Etablere dialog på tværs af civilsamfundet og den offentlige sektor, heri undersøge lokale erfaringer, ressourcer og behov under rejser til byer (og bygder).
- Etablere dialog med fonde, så de kan komme tættere på virkelighed og byde ind på bæredygtige indsatser.
- Understøtte bæredygtige partnerskaber mellem aktører, eksempelvis kommuner og civilsamfundsorganisationer.
- Lancere en IT-platform med overblik over indsatser, så alle aktører kan byde ind på projekter. På den både kan borgere også melde sig som frivillige.
- Lancere national frivillighedskampagne for at anerkende og styrke frivilligheden i landet.
- Lave løbende opfølgning på partnerskaber og lokal forankring, eftersom målet er at skabe bæredygtige løsninger på sigt.
Siden foråret 2021 har vi besøgt forskellige kommuner og været i dialog med relevante foreninger, ansatte og forvaltninger i kommunen for at drøfte frivillighedsområdet.
I 2021 besøgte vi: Sisimiut, Maniitsoq, Ilulissat, Qaqortoq, Narsaq, Nanortalik
I 2022 besøgte vi: Aasiaat, Qasigiannguit, Ilulissat, Sisimiut
I begge år har der løbende været afholdt møder i Nuuk. Næste by vi planlægger at besøge, er Tasiilaq.
Desuden har vi besøgt Danmark for at sikre dialog og sparring med danske fonde og civilsamfundsorganisationer med afdelinger i Grønland.
I løbet af 2021 og frem til i dag har vi løbende afholdt netværksmøder for civilsamfundsorganisationer og frivillige, hvor de kunne gå i dialog og netværke på tværs. Her har vi også oprettet en ekspertgruppe med repræsentanter fra frivillige foreninger, som løbende kan initiativets udvikling i rette retning.
Derudover har vi i samarbejde med sprogsekretariatet afholdt et åbent møde om begrebsafklaring ift. ordet ”Frivillighed” i februar 2023. Arbejdet fortsættes lige nu, ved at få afklaringerne igennem sprognævnet.
I 2023 er vores fokus på at udarbejde instruktionsvideoer, der kan ligge på hjemmesiden og guide frivillige i deres arbejde. Videoerne der udarbejdes, handler om:
- Rekruttering og fastholdelse
- Bestyrelsesarbejde
- Oprettelse af bankkonto
- Foreningsøkonomi
- Psykisk førstehjælp
- Fundraising
- Generalforsamling
- Børneattest
- Forebygge konflikter i foreninger
- Håndtering af persondata
- Opstart af forening