airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax
Log ind

Miki-testen


Hvad er Miki-testen?

Miki-testen er en tegneserietest, der kan anvendes til børn mellem 6-12 år. Udgangspunktet for testen er, at barnet har oplevet én eller flere traumatiske hændelser. Testen vurderer symptomer på PTSD og kompleks PTSD, efter et barn har oplevet vold i hjemmet eller seksuelt overgreb.

I Grønland har den fået navnet Miki-testen, mens den i Danmark hedder Thomas-testen. Igennem et samarbejde mellem Naja Lund Kielsen, Familiecenter Qaqortoq og Videnscenter for Psykotraumatologi ved Institut for Psykologi, Syddansk Universitet (SDU), er den blevet oversat til flere grønlandske dialekter (for hhv. Øst, Vest og Sydgrønland, en version til Nord er under udarbejdelse) samt tilpasset til grønlandske forhold. Tilpasningerne i testen er følgende; tre nye spørgsmål og nye tilpassede illustrationer. Den grønlandske version er i gang med at blive valideret.

Testen består af en række billeder, hvor der er en gennemgående figur – en præteenage dreng, der i den grønlandske version hedder ”Miki”. Billederne illustrerer, at drengen Miki oplever symptomer på PTSD efter at have oplevet et traume. Til hvert billede medfølger en tekst, der beskriver, hvad Miki oplever og spørgsmål om, i hvor høj grad det barn, der testes, har det ligesom Miki. Derudover indeholder testen spørgsmål om symptomer på somatisering (ondt i maven og hovedet), som ofte ses hos traumatiserede børn samt spørgsmål om tanker om døden og selvmord. De foreløblige kliniske erfaringer fra Grønland er, at disse spørgsmål er virksomme til på en rolig men sikker måde at tale med barnet om tanker om døden og selvmord. Spørgsmålene giver fagpersonen mulighed for handling med det samme, såfremt barnet har tanker om selvmord og givetvis forebygge, at barnet handler på sådanne tanker.

Hvem kan bruge Miki-testen?

Alle faggrupper, der er oplært i Miki-testen, må udføre og administrerer Miki-testen. Det anbefales derfor, at fagpersoner får et kursus i udførelsen og scoringen af Miki-testen.

Miki-testene på grønlandsk og dansk kan hentes her fra hjemmesiden. Scoringsarket til testene kan du få tilsendt, ved at kontakte følgende mail: iass@nanoq.gl